Yazar
Maxicells ve En Çok Alıntı Yapılan Makalesi

Dallas’ta, klonlanmış genlerin kodladığı proteinleri tanımlamak için Maxicells adını verdiği bir yöntem üzerinde çalışmaya başlamıştı. Yale’den Dr.Rupp, nihai başarısı için çok önemli olan yöntemi geliştirmek için önerilerde bulundu. Ayrıntıları incelemek neredeyse bir yıl sürdü, ancak sonunda yöntem işe yaradı. Maxicells’i tarif eden makale 1979'da yayınlandı ve herhangi bir plazmid kodlu proteinin tanımlanmasına uygulanabilir olduğu için kısa sürede popüler oldu. Yöntem 1980'lerde yaygın olarak kullanıldı ve Sancar’ın en çok alıntı yapılan araştırma makalesiydi.

En tatmin edici makale "Piri Reis Haritam" diyen Sancar, bakteriyel ışığa bağımlı fotoliyaz ve nükleotit eksizyon onarımı konusundaki çalışmalarını sürdürmüştür. Her iki sistemin mekanizmalarını bakterilerde en ince ayrıntısına kadar çalıştığını ifade etmektedir. 1988'de insanlarda nükleotit eksizyon tamiri üzerinde çalışmaya başlamış ve 1992'de insan nükleotid eksizyon onarımının bakteri sisteminden çok farklı olduğunu keşfetmiştir. Bu keşfe göre insan hücrelerinde çift sarmalın bir şeridinin bir ölçüde kesilmesiyle hasar giderilmekte idi. Sonraki yıllarda insan eksizyon onarım sistemi ile protein arasındaki ilişkileri gösterip, proteinlerin onarım sırasında nasıl bir araya geldiğini detaylandırdı. Bu süreci, “İnsanlarda ikili insizyonların keşfinden sonra, insan hücrelerinde eksize oligomerin kaderini bilmek istedik, ancak 30-mer’i UV ışınlı insan hücrelerinden izole edemedik. İnsan eksizyon onarımını in vitro olarak 20 yıl geçirdikten sonra, nihayet in vivo üretilen 30-mer konusu halloldu. Bu, tüm insan genomundaki onarım bölgelerini tek nükleotid çözünürlükte haritalamamıza izin verdi. Bu onarım haritası, coğrafi anlamda, yüksek, ortalama ve düşük onarım alanlarına karşılık gelen dağlara, vadilere ve kanyonlara yapılan onarımları gösterir. Bu yöntem muhtemelen onarım verimliliğini etkileyen ve kemoterapiyi geliştirmek için uygulamalara sahip olabilecek birincil onarım proteinleri dışındaki faktörleri anlamamıza yardımcı olacaktır. Şahsen, bu son on yılda laboratuvarımdaki en tatmin edici başarıdır ve ben meslektaşlarıma bu çalışmam için -Piri Reis Haritam- diyorum.” ifadeleriyle aktarmaktadır.

Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı ve 33 kitap yayınladı.